Çağlar Boyu Cardano – Yol Haritası

 

Cardano’nun tüm gelişim alanları 5 farklı bölüme ayrılmıştır. Her bölüm, birer çağ olarak nitelenir ve her çağın bir amacı ve o amaca ulaşmak için yol haritaları vardır. Aslında yekpare bir yol haritasından ziyade her çağın amacını gerçekleştirmek için o çağa özel yol haritasından bahsetmek daha doğru olur. Sonuç olarak elimizde tamamlamamız gereken 5 çağ ve bu çağların her birine ait 5 farklı yol haritası vardır.

Cardano’nun yol haritasındaki en önemli husus ilerlemenin lineer olmamasıdır. Yani imkanlar ölçüsünde her çağın yapılacak işleri, paralel olarak ilerler. Ancak eldeki iş gücü bazen özellikle bir çağa diğerlerinden daha fazla dağıtılabilir. 

I. Çağ olan Byron, kuruluşu

II. Çağ olan Shelly, merkeziyetsizleşmeyi

III. Çağ olan Goguen akıllı sözleşmeleri

IV. Çağ olan Basho ölçeklemeyi (optimizasyonu)

V. Çağ olan Voltaire ise yönetimi geliştirmeyi hedefler.

Cardano şu an Basho yani ölçeklendirme çağındadır. 

I. Çağ Byron-Kuruluş

Cardano’nun hikayesi, 2015 yılında, tüm blokzinciri ağlarının karşılaştığı üç stratejik zorluğu çözme vizyonuyla başladı: ölçeklenebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve sürdürülebilirlik. İki yıl boyunca, binlerce GitHub işlemi ve yüzlerce saatlik çalışmadan sonra, Cardano’nun ilk sürümü Eylül 2017’de piyasaya sürüldü ve Byron dönemi başladı.

Bu çağın ismi, ünlü İngiliz şair Lord Byron’dan gelir. Cardano’nun tokenı olan ADA, ismini dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilen Kontes Ada Lovelaces’tan alır. Lord Byron ise Ada Lovelaces’ın babasıdır.

I. çağda, Cardano ağının kalbi olan Ouroboros, matematiksel olarak kanıtlanmış bir güvenlik düzeyiyle akademik araştırmalar temelinde oluşturulan ilk hisse ispatı protokolü (POS) olarak hayata geçti. Byron döneminde ayrıca ilk Cardano cüzdanı olarak Daedalus geliştirildi.

Byron dönemi önemli teknolojik gelişmelerle ilgili olduğu kadar, aynı zamanda bir topluluk oluşturmak ve insanları geleceğin blokzincirini geliştirmeye dahil etmekle de ilgiliydi. Cardano, küçük bir meraklılar grubundan küresel bir topluluğa dönüştü.

II. Çağ Shelly-Merkeziyetsizleşme

Shelley çağı, Cardano’nun merkeziyetsizliğini sağlama yolculuğundaki ilk kritik adımdır. Byron döneminde merkezi olarak çalışan ağ, ilk defa Shelley döneminde eklenen Delegasyon Havuzları sayesinde merkeziyetsiz bir hale geldi ve yapılan işlemler (tx) topluluk tarafından doğrulanmaya başlandı.

Shelly aynı zamanda Staking sistemini getirerek, ADA tokenların delegasyon havuzlarına delege edilerek hiçbir riske girmeden pasif gelir elde edilmesini sağladı. Cüzdanınızdaki ADA’larınızı stake ederek pasif gelir kazanmak için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz.

III. Çağ Goguen- Akıllı Sözleşmeler

Joseph Goguen, California ve Oxford üniversitelerinde profesör olan dünyanın en parlak bilgisayar bilimcilerinden biriydi. Uzun yıllar IBM’de de çalışan Goguen, bugün Cardano’nun da temellerini oluşturan fonksiyonel programlama ve formal doğrulama methodunun kurucularından sayılıyor. 

Goguen çağı, Cardano’ya akıllı sözleşmeleri getiren, ağın gelişimindeki en önemli dönemeçlerden biriydi.

IV. Çağ Basho- Ölçeklendirme

Cardano’nun Basho dönemi, ağın ölçeklenebilirliğini ve birlikte çalışabilirliğini geliştiren bir optimizasyon dönemidir. Önceki geliştirme dönemleri merkeziyetsizliğe ve yeni işlevlere odaklanırken, Basho, saniyede yapılan işlem miktarlarıyla (TPS) yani Cardano ağının temel performansını iyileştirmekle ilgilidir.

Matsuo Basho 17. yüzyıl ünlü Japon şairidir ve en ünlü şiiri Old Pond (Eski Gölet), bir kurbağanın küçük zıplamalarla okyanusa nasıl ulaştığını anlatır. Günümüzde içinde bulunduğumuz Cardano Çağı Basho’dur.

V. Çağ Voltaire- Yönetim 

Cardano’nun Voltaire dönemi, Cardano ağının kendi kendini idame ettiren bir sistem haline gelmesi için gereken son parçaları sağlar. Oylama ve merkezi hazine sisteminin gelişmesiyle, Cardano kullanıcıları, ağın gelecekteki gelişimine karar vermek için sahip oldukları ADA miktarınca oy kullanabilecekler.

Voltaire çağının daha detaylı bir incelemesi için Cardano 101: Bu Kadar Parayı Kim Yönetiyor? Bir Akışkan Demokrasi Örneği Olarak Cardano yazımızı inceleyebilirsiniz.

Telegram: https://t.me/CardanoTurkSPO

Twitter: https://twitter.com/CardanoTurk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir